Puttershoek

Voor zaken rijden we naar Oud-Beijerland, maar op de terugweg nemen we de tijd om te recreëren. Dorpjes bekijken is dan een leuke bezigheid, zeker omdat we beseffen dat we ze eigenlijk nauwelijks kennen.

We parkeren de Oranje Bus bij de 16e-eeuwse haven van Puttershoek. Dit zou de oudste kleinste open haven van Nederland zijn. Voor de Sint-Elisabethsvloed van 1421 was hier al een dorpje, Hoecke, bij die flinke bocht in de rivier. De ambachtsheren van Putten zorgden voor een nieuwe naam.

De eigenaren van Café ’t Veerhuys zijn niet blij. Ze verwachten namelijk dat hun onderkomen binnenkort te huur zal komen te staan bij horecamakelaardij Rutte & De Jonge.

We lopen naar de rivier de Oude Maas en zien dat veerdienst de Putter vertrekt naar Zwijndrecht. Over de rivier varen duwboten met wel 6 bakken. Twee naast elkaar en drie voor elkaar. Imposant! Een zware bromtoon vergezeld het schitterende gezicht. Dat is weer jammer.

Verderop langs de rivier zien we het terrein waar een oude schoorsteen doet denken aan een lang vervlogen  verleden.

We gaan die kant verder op en lopen dan onder aan de dijk terug naar waar de kerk staat.

Dat is een mooi monument met een groot begrint plein ervoor. In mijn gedachten zie ik al drommen mensen staan na een dienst.

We lopen over het pad naast de Boezemvliet, een waterloop dat vanaf de haven doorloopt naar de Binnenbedijkte Maas bij Maasdam.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s