Geertruidenberg

We hebben niet heel veel tijd en onze wandeling is als een korte kennismaking.

We lopen vanaf onze parkeerplaats over de markt in de richting van de kerk. Rechts zien we het stadhuis met de prachtige puntige toren.

Er zijn in deze oude stad aan de zuidzijde van de Biesbosch twee bouwwerken die onze aandacht trekken. Ik begin met de mooiste, de oude Geertruidskerk. Op de plaats van deze kerk stond in de 11e eeuw al een romaanse kerk uit tufsteen. Later is de kerk meerdere keren uitgebreid.

Geertruidenberg heeft paar jaar geleden een dispuut gehad met Dordrecht. Welke stad is de oudste stad van Holland? Had Geertruidenberg eerder stadsrechten of was het Dordrecht? Gelukkig is dat geen verhitte strijd geworden. Die was er in 1420 wel. Toen werd in de tijd van de Hoeksche en Kabeljauwse twisten de stad door Dordtenaren in brand gestoken, waarbij ook de kerk zwaar beschadigd werd.

We lopen de markt af tot de kerk. Deze is gesloten, net als de horeca. Heel jammer. Even kunnen zitten met wat te drinken was weldadig geweest voor ons. Het zit er nog even niet in. We lopen daarom de straat rechts van de kerk in en zien dan met nieuwbouw eromheen een brug, die over de Donge heen gaat. Dat is een beek, die hier bij Geertruidenberg en Raamsdonkveer een rivier lijkt. We gaan tot het midden van de brug en gaan dan weer terug.

Net voor de kerk lopen rechtsom de kerkstraat in om de kerk van de andere kant te bekijken.

Ik fotografeer de Vismarkt met de pomp vanuit de Dordtsestraat… De Vismarkt is in 1772 gebouwd.

Wanneer we weer terug op de Markt zijn, is het tweede beeldbepalende gebouw erg zichtbaar, dat in de gehele Biesbosch te zien is: de 130 meter hoge koeltoren van de Amer-centrale.

Die roept direct een herinnering aan mijn werk op. Op 28 september 2003 is tijdens het gritstralen voor onderhoudswerkzaamheden in de vuurhaard van een stoomketel van de Amercentrale een 67.5 meter hoge steiger ingestort. Bij dit ongeval kwamen vijf mensen om het leven en vielen drie gewonden. Vanwege mijn betrokkenheid bij de opvang bij rampen en ongevallen was ik beschikbaar om mijn bijdrage te leveren. Ik hoefde er toch niet heen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s